nl en
Herenweg 1 Wassenaar, fotograaf: Joris

Locatie

Kliniek Duin & Dael is gevestigd in één van de meest karakteristieke panden van Wassenaar, recht tegenover de molen.

Het is in 1937 ontworpen door architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok uit Rotterdam, in opdracht van het Groene Kruis. Hier vond wijkverpleging plaats, maar ook kraamverzorging en ziekenverpleging, er was een consultatiebureau en het had een grote rol in de lokale bestrijding van TBC. Menig Wassenaarder haalde op deze plek krukken na een val, liet er zijn oren uitspuiten of kwam met kinderen op consult.

Geglazuurde tegels

De functie van het pand was te zien boven de voordeur, waar geglazuurde tegels een kruis vormden. Het gebouw werd met het oog op oorlogsdreiging voorzien van een betonnen dak, er werden gaskanalen aangebracht en er was een schuilkelder.

Goed bewaard geheim

In 1972 kwam het pand in bezit van de familie Van Leeuwen en werd het verbouwd tot woning en kantoorpand. Het kruis werd afgedekt met een leeuwenkop. Tot 2019 gebruikten zij het pand voor één van de best bewaarde geheimen van Wassenaar: een groothandel in gouden en zilveren sieraden. Dit Wassenaars familiebedrijf beleverde vanuit de Herenweg de juweliers en grootwinkelbedrijven in Nederland.

In ere hersteld

Bijzonder: met de komst van kliniek Duin & Dael krijgt het pand zijn sociale nut weer terug. Tijdens de volledige restauratie worden dan ook de geglazuurde tegels die het kruis vormden in ere hersteld.

(bron: Jongere Bouwkunst en Stedebouw, de heer G.P.G. van Leeuwen, oud-archief Gemeente Wassenaar. Foto: Joris)