nl en

Behandelingen

Wij bieden onder andere de volgende behandelingen aan:


Beugels

Als tanden te ver naar voren of scheef staan, wanneer er te weinig ruimte is in het gebit of als tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan een beugel de oplossing zijn. Het eindresultaat, een stralend en recht gebit, geeft u naast een mooie glimlach ook meer zelfvertrouwen.

Maar soms is dat niet het enige doel. Sommige tandposities kunnen leiden tot schade aan het tandvlees, asymmetrie in het gezicht en vergroeide kaken. Dan is het voor uw gezondheid belangrijk om een beugel te nemen.

Wij bieden

 • Veel persoonlijke aandacht
 • Een op maat gemaakt behandelplan, want iedereen is uniek
 • Ruimte openingstijden, ook ’s avonds en in het weekend
 • De mogelijkheid tot een onzichtbare beugel (Sure Smile)
 • Behandeling voor kinderen én volwassenen

De behandeling

Een beugelbehandeling bestaat uit 6 fases.

Fase 1: de intake
Bij het intakegesprek kunt u vragen stellen en bespreken we de mogelijkheden. Aan het eind ontvangt u een persoonlijk, beknopt behandelplan en een begroting van de behandeling.

Fase 2: het onderzoek
Het is mogelijk om tijdens de intake al een onderzoek te doen. Dit bestaat uit röntgenfoto’s, een mondonderzoek en afdrukken voor gebitsmodellen.

Fase 3: het behandelplan
Voor het mooiste eindresultaat wordt er een behandelplan opgesteld. Hierbij worden afwijkingen in kaart gebracht en inventariseert de tandarts voor orthodontie welke beugel het meest geschikt is. Vaak duurt het hele traject 1 tot 2 jaar.

Fase 4: de plaatsing
Elke soort beugel wordt op een andere manier aangebracht. Er zijn verschillende soorten beugels:

 • Onzichtbare beugel (Sure Smile)
 • Slotjesbeugel (brackets)
 • Plaatbeugel
 • Buitenbeugel
 • Myobrace

Fase 5: controle
Nadat de beugel geplaatst is, komt u 12 tot 24 maanden lang ongeveer elke 4 tot 8 weken op controle. Zo evalueren we de vorderingen en wordt de beugel waar nodig bijgesteld of aangepast.

Fase 6: retentie
Omdat uw tanden na de beugelbehandeling nog kunnen verschuiven, plaatsen wij een retentiebeugel. Dit zorgt ervoor dat uw tanden en kiezen niet teruggaan naar hun oude positie. Een retentiebeugel is er in alle soorten en maten, zowel vast als uitneembaar.

Tarieven 2021

In de tabel hieronder vindt u enkele kosten van een beugelbehandeling.

CodeBehandelingTarief
F121AEerste consult22,91
F122AVervolgconsult22,91
F411APlaatsen beugel categorie 1*118,25
F421APlaatsen beugel categorie 2*123,68
F431APlaatsen beugel categorie 3*142,63
F511ABeugelconsult per maand categorie 6 & 742,77

* Exclusief techniekkosten

Bekijk alle tarieven

Vraag & antwoord

Kan ik met een beugel alles eten?
Liever geen hard voedsel waar de beugel kapot door kan gaan. Eet liever ook geen kleverige dingen, want dat is moeilijk uit de beugel te verwijderen.
Is het mogelijk om te sporten beugel?
Met een vaste beugel, zoals een slotjesbeugel, wel. Als u een uitneembare beugel zoals een blokbeugel heeft, raden wij aan om deze tijdens het sporten uit te doen.
Is een beugel pijnlijk?
Uw tanden, wangen en lippen kunnen na plaatsing een paar dagen gevoelig zijn. U kunt in die periode het best zacht voedsel eten. Op delen van de beugel die scherp aanvoelen, kunt u was aanbrengen. Dit krijgt u van ons mee. Als de beugel bij maandelijkse controle wordt aangepast, kunt u ook een paar dagen last hebben.
Hoe ontstaan scheve tanden, kiezen en kaken?
De vorm van uw tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk vastgelegd. Door invloeden tijdens de groeiperiode (zoals tongpersen en duimzuigen) kan dit veranderen.
Mijn draadje zit los. Wat moet ik doen?
Plan zo snel mogelijk een afspraak met ons in, zodat we het kunnen oplossen en de beugel zo snel mogelijk optimaal functioneert.

Facings

Met facings kunnen wij het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat over de tand geplaatst wordt. Zo kunnen we bijvoorbeeld spleetjes tussen tanden opvullen, scheve tanden maskeren en gele of bruine tanden weer wit maken. 
Onze facings zijn van hoge kwaliteit. Wilt u facings van composiet, dan kunnen wij dat al na het eerste consult regelen. De behandeling is volledig pijnloos.

Composiet vs. porselein: dit is het verschil

Facings van composiet
Voordelen


 • Relatief goedkoop
 • In 1 behandeling geplaatst (na het consult)

Nadelen

 • Verkleuren sneller
 • Minder lange levensduur

Facings van porselein
Voordelen

 • Verkleuren niet
 • Verschillende kleurschakelingen mogelijk
 • Lange levensduur
 • Weinig onderhoud

Nadelen

 • Duurder
 • Meerdere behandelingen nodig (2, na het consult)

Behandeling composiet facings: binnen één dag
Eerst kiest u samen met de specialist de kleur van de composiet facings. Vervolgens wordt uw tand behandeld met een etsend materiaal en hechtmateriaal om vervolgens het composiet aan te brengen. De facings worden daarna uitgehard met een speciale lamp. Tot slot worden de composiet facings in de gewenste vorm geslepen. En dan kunt u al genieten van uw nieuwe, stralende gebit!

Behandeling porseleinen facings: 2 behandelingen
Bij de eerste afspraak wordt er een afdruk van uw gebit gemaakt en bepaalt u samen met de tandarts de kleur en vorm van uw facings. Aan de hand van de afdruk maakt de tandtechnicus in ons laboratorium porseleinen facings. Bij de tweede afspraak worden de tanden eerst voorbehandeld en van een hechtlaag voorzien. Vervolgens worden de facings geplaatst. Na deze behandeling kunt u direct genieten van uw stralende tanden.

Nazorg & onderhoud
Hoewel uw facings hetzelfde aanvoelen als uw normale tanden, zult u toch een paar dagen moeten wennen. Zeker als de vorm van uw tanden erg veranderd is, kan praten wat moeilijker gaan.

In vergelijking met natuurlijke tanden hebben facings geen speciaal onderhoud nodig. Net als bij een natuurlijk gebit raden wij aan tweemaal per dag uw tanden te poetsen en tandfloss, ragers of stokers te gebruiken om ze schoon te houden.

De kosten
Om de prijs van facings te bepalen, zijn factoren als het materiaal, het aantal facings en de wijze waarop de specialist de behandeling uitvoert belangrijk. Voordat de facings geplaatst worden, stellen wij graag een persoonlijke begroting voor u op. Om u toch een beeld te geven van de prijs vindt u hier een indicatie:
Facing composiet: tussen de € 100,- & € 150,- per tand/kies
Facing porselein: tussen de € 700,- & € 900,- per tand/kies

Vraag & antwoord

Wanneer is het niet mogelijk om facings te plaatsen?
Soms moeten we tanden bijslijpen voordat we de facings kunnen plaatsen, zodat er ruimte ontstaat. Wanneer uw tanden of kiezen beschadigd zijn of grote vullingen hebben, is er niet voldoende over van uw eigen tand of kies om een facing te plaatsen. Kronen bieden dan een oplossing.
Vergoedt de verzekering mijn facings?
Facings worden niet standaard vergoed door de verzekering. Hiervoor moet u als volwassene vrijwel altijd aanvullend verzekerd zijn. Niet iedere verzekering biedt een volledige vergoeding voor facings, dus check altijd uw polis of raadpleeg uw verzekeraar.
Hoelang gaan facings mee?
Gemiddeld 5 tot 10 jaar, maar ze kunnen door koffie, thee, roken, nagelbijten of tandenknarsen sneller verkleuren of beschadigen. Beschadigde facings kunnen we altijd repareren of vervangen. De tand blijft dan intact.

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel van titanium die kan worden gebruikt ter vervanging van een tand of kies, ter vervanging van uw hele gebit of om het zogenaamde klikgebit mee te bevestigen. Het implantaat wordt door het kaakbot en omliggende tandvlees geaccepteerd en dus niet afgestoten.
Implantaten worden vaak gebruikt bij:

 • Verlies of dreigend verlies van één of meerdere tanden
 • Tanden of kiezen die getrokken moeten worden
 • Problemen met uw kunstgebit
 • Een prothese die niet comfortabel aanvoelt

Dit is het stappenplan bij het plaatsen van implantaten:

 1. Consult
  Tijdens het eerste consult maakt de kaakchirurg een indicatie van uw gezondheid. Hierbij wordt uw algehele gezondheid, gebruik van medicijnen, allergieën en medische problemen of complicaties bij eerder uitgevoerde tandheelkundige behandelingen besproken.
 2. Diagnose
  Voor een goede diagnose maken wij in de meeste gevallen gebruik van een CBCT scan. Zo krijgt de kaakchirurg een driedimensionaal beeld van het gebit en kan hij zien of een implantaat de juiste oplossing voor u is. Hij let hierbij vooral op kwantiteit en kwaliteit van het aanwezige kaakbot.
 3. Plaatsing implantaten
  Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving operatief aangebracht. Hierna wordt het voorzien van een tijdelijk afdekkapje, wat we ook wel een healingcap noemen.
 4. Verwijderen hechtingen
  Na 7 tot 10 dagen komt u terug om de hechtingen te verwijderen. De kaakchirurg onderzoekt dan ook het genezingsproces.
 5. Aanbrengen kroon, prothese of brug
  Na het genezingsproces, dat 8 tot 12 weken duurt, maken we afdrukken van uw gebit en brengen we uw kroon, prothese of brug aan. Het genezingsproces is afhankelijk van de kwaliteit van en de hoeveelheid bot en van uw medische situatie. Tijdens het genezingsproces is het heel belangrijk dat u uw gebit goed reinigt. Als u de kroon, prothese of brug heeft, is regelmatige controle en nazorg noodzakelijk. Zo hebben uw implantaten een langere levensduur.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

In de basisverzekering worden implantaten alleen vergoed bij een ernstige ontwikkelstoornis of groeistoornis. Indien u een aanvullende verzekering heeft, worden implantaten vaak wél vergoed. Raadpleeg bij twijfel uw polis, of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Tarieven 2021

In onderstaande tabel vindt u enkele tarieven van het plaatsen van een implantaat.

CodeBehandelingTarief
X22Kaakoverzichtsfoto t.b.v. implantologie in de tandeloze kaak72,35
J97Overheadkosten implantaten179,60
J01Initieel onderzoek implantologie66,88
J20Plaatsen eerste implantaat per kaak*235,12
J33Kosten implantaat*330,87

* Exclusief techniekkosten

Doet de behandeling pijn?
Omdat u tijdens de behandeling wordt verdoofd, hoeft u niet bang te zijn voor heftige pijn. Bij een grote behandeling wordt zelfs gekozen voor algehele narcose. De kans dat u napijn heeft is wel aanwezig. Daarom krijgt u pijnstillers voorgeschreven.
Wat is belangrijk na de behandeling?
U wordt aangeraden om het gebied waar de implantaten zijn geplaatst na de behandeling zo min mogelijk te belasten. Ook adviseren we u om het gebruik van alcohol de eerste 2 weken te beperken, en definitief te stoppen met roken.
Wat is de levensduur van een implantaat?
Gemiddeld meer dan 25 jaar, waarvoor geldt dat implantaten in de onderkaak langer meegaan dan in de bovenkaak. Het onderhoud heeft een grote invloed op de levensduur. Het is belangrijk dat u de implantaten goed schoonhoudt en jaarlijks op controle gaat bij de tandarts en mondhygiëniste.
Kan een implantaat worden afgestoten?
Een implantaat is een soort schroefvormige kunstwortel van titanium die in het kaakbot wordt geplaatst. Titanium wordt door het kaakbot en omliggend tandvlees vrijwel altijd geaccepteerd en dus niet afgestoten.

Klikgebit

Soms kan het gebeuren dat uw kunstgebit (of prothese) niet meer goed aansluit op de vorm en grootte van uw kaak. Hoe ouder u wordt, hoe meer de kaak namelijk slinkt. Een klikgebit kan de uitkomst bieden. Hierbij krijgt u 2 tot 4 implantaten waarop het klikgebit gemonteerd wordt. Omdat de implantologie door onze kaakchirurgen onder verdoving wordt gedaan, ondervindt u tijdens de behandeling geen pijn. U kunt uw klikgebit op elk gewenst moment in- en uitnemen.

Onze specialisten kunnen u voorzien van een passend en kwalitatief goed klikgebit.
Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op!


Kroon- en brugwerk

Soms hebben uw tanden een restauratie nodig. Bijvoorbeeld na een afgebroken tand of kies en bij grote gaatjes. Als het niet meer lukt om dit op te lossen met een vulling of facing, is een porseleinen kroon dé oplossing. Deze kroon heeft een natuurlijke kleur en is niet van echt te onderscheiden.

CEREC-technologie

Wij gebruiken verschillende technologieën voor kroon- en brugwerk, zoals de CEREC-technologie die slechts 1 sessie duurt. Hierbij maakt de tandarts een 3D opname van uw tand of kies en gaan we verder uit van het volgende stappenplan.

Stappenplan:

 1. Hierbij slijpt de tandarts de tand of kies die behandeld moet worden in de vorm die nodig is voor de tandvervanging. Als u een tand of kies mist, slijpen wij de tanden en kiezen eromheen zodat we er later een brug overheen kunnen plaatsen.
 2. Met de CEREC-technologie scant de tandarts uw mond, zodat er een perfect beeld van uw gebit ontstaat. U hoeft dus niet te ‘happen’.
 3. Samen met uw tandarts bekijkt u vervolgens de 3D scan, jullie bespreken de huidige situatie van het gebit en de tandarts laat zien hoe uw gebit er in de nieuwe situatie uit komt te zien. De kleur van de kroon bepalen jullie samen.
 4. De vorm van de kroon wordt doorgegeven aan het freesapparaat. De tandarts zet een blokje materiaal in de gekozen kleur in het apparaat en freest de kroon. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.
 5. De tandarts plaatst de kroon in uw mond. De hele behandeling duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur.

Conventionele kroon

Als u een implantaat heeft, kan de CEREC-technologie niet worden ingezet. We maken dan gebruik van een keramische of porseleinen kroon. Deze behandeling bestaat uit twee afspraken: bij de eerste afspraak maakt de tandarts een afdruk van uw gebit en bepalen jullie de kleur van de kroon. Daarna maakt een tandtechnicus uw kroon op maat. Bij de tweede afspraak wordt de kroon definitief geplaatst.

Brugwerk

Mist u een tand of kies, dan maken we een brug van meerdere kronen. De lege ruimte in uw gebit wordt dan opgevuld. Tussen de kronen bevindt zich een dummy, die de verloren tand of kies opvult. Een kleine brug is vaak van keramiek, een grote van zirkonium. Dit is een zacht materiaal dat na verhitting hard wordt. Zodra de basis past, wordt er een laagje porselein omheen gemodelleerd. Dit porselein lijkt op uw eigen tand.

Tarieven 2021

In de tabel hieronder vindt u de prijzen van de meest voorkomende behandelingen op het gebied van kroon- en brugwerk.

CodeBehandelingTarief
R08Eenvlaks composiet inlay*72,35
R09Tweevlaks composiet inlay*138,67
R10Drievlaks composiet inlay*180,88

* Exclusief techniekkosten

Wat is een kroon?
Een kroon is een soort tandkleurig kapje dat dient als vervanging voor een bestaande tand of kies. Een kroon op zichzelf is geen volledige vervanging wanneer u tanden of kiezen mist, maar in combinatie met een implantaat kan het wel een vervanging zijn.
Wat is een brug?
Als er meerdere tanden of kiezen ontbreken, plaatst de tandarts een brug als verbinding tussen de naastgelegen bestaande tanden. Die dienen als pijler waar de tandarts de brug op vastklikt.
Is deze behandeling pijnlijk?
U wordt plaatselijk verdoofd, dus tijdens de behandeling voelt u niets. Na de behandeling kan de behandelde plek wat gevoelig zijn, maar dat verdwijnt normaliter na een week.
Is er speciaal onderhoud nodig?
Het onderhoud aan een kroon of brug is hetzelfde als bij uw eigen tanden of kiezen, dus: reinigen met een zachte tandenborstel, tandenstokers, ragers of flossdraad gebruiken en regelmatig naar de tandarts.
Hoelang gaan kronen en bruggen mee?
Omdat kronen en bruggen bestaan uit een zeer duurzaam materiaal, kunnen ze minstens tien jaar meegaan. Goed onderhoud van uw gebit verlengt de levensduur.

Kunstgebit

Een kunstgebit betekent vaak een grote verandering in uw uitstraling, want het is één van de belangrijkste onderdelen van het aangezicht. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van gebitsprotheses en voorzien u graag van een hoogwaardig kunstgebit met een natuurlijke uitstraling.

1 behandelplan, 5 afspraken

Om er zeker van te zijn dat uw kunstgebit perfect in uw mond past, hebben wij een uitgebreid behandelplan opgesteld. Dit plan bestaat uit 5 afspraken:

Afspraak 1: Afdruk maken, waarbij we met alginaat (vloeibaar rubber) een afdruk van uw gebit maken. Op basis hiervan stellen we een gipslepel samen, die we nodig hebben voor de precisie-afdruk.

Afspraak 2: Prothese ontwerpen. Met behulp van de gipslepel maken we een individuele afdruk, zodat de randen en begrenzingen van het kunstgebit helemaal kloppen. De gipslepel wordt voorzien van een laagje harde was dat de spierhechting aangeeft. Met een licht vloeibaar afdrukmateriaal van siliconen maken we dan de definitieve afdruk, en door de meest gebruikte mondbewegingen te imiteren weten we precies welk ontwerp uw prothese moet krijgen.

Afspraak 3: Beet bepalen. Met de nieuwe gipsmodellen maken we beetplaten die worden voorzien van waswallen. Daarmee registeren wij de verhoudingen tussen uw onder- en bovenkaak en kunnen wij ook bepalen waar uw tanden en kiezen uiteindelijk komen te staan. We bespreken tijdens deze afspraak ook met u welke vorm en kleur de tanden in het kunstgebit krijgen.

Afspraak 4: Pasprothese, zodat we kunnen kijken of het kunstgebit past en helemaal naar wens is.

Afspraak 5: Definitieve prothese. Als u tijdens afspraak 4 tevreden bent met het resultaat, maakt de tandtechnicus uw kunstgebit met behulp van kunststof helemaal af. Tijdens deze laatste afspraak krijgt u uw nieuwe kunstgebit mee naar huis.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van uw kunstgebit helemaal, en per 5 jaar heeft u recht op 75 procent vergoeding vanuit de basisverzekering. Het trekken van tanden en kiezen wordt echter niet altijd vergoed. Raadpleeg bij twijfel uw polis, of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Tarieven 2021

Hieronder vindt u een overzicht van de prijzen van onze behandelingen bij het ontwerpen, plaatsen en onderhouden van een kunstgebit. Let op: dit is slechts een indicatie. Tijdens uw eerste afspraak wordt er naar aanleiding van het mondonderzoek en uw wensen een persoonlijk behandelplan met bijbehorende begroting opgesteld.

CodeBehandelingTarief
P21Volledig kunstgebit bovenkaak*180,88
P25Volledig kunstgebit onderkaak*241,17
P30Volledig kunstgebit boven- en onderkaak*391,90
P36Individuele afdruk zonder randopbouw30,15
P14Individuele afdruk met randopbouw66,32

* Exclusief kosten voor techniekwerk

Moeten al mijn (overgebleven) tanden getrokken worden?
Als u nog veel gezonde tanden heeft, kan er voor een gedeeltelijke mondprothese gekozen worden. Bij een volledige prothese (zowel de onder- als bovenkaak) moeten wel alle tanden getrokken worden.
Is het trekken van tanden en kiezen pijnlijk?
Meestal niet, want het wordt onder verdoving uitgevoerd. De tandarts trekt eerst de kiezen, en een paar weken later de tanden. In deze periode raden wij u aan zacht en vloeibaar voedsel te eten.
Is een kunstgebit pijnlijk?
De eerste dagen kan het wat pijnlijk aanvoelen en zult u moeten wennen. De ruimte tussen uw kaken en het kunstgebit is vrij klein. Mochten er pijnlijke drukplaatsen ontstaan, kunnen wij dit verhelpen. Toch adviseren we u het kunstgebit in de eerste week zoveel mogelijk te dragen. Pijnlijke plekken kunnen dan snel worden herkend en waar nodig worden aangepast. Het is heel belangrijk dat u zelf geen aanpassingen aan uw kunstgebit verricht!
Is een kunstgebit gelijk aan het oude gebit?
In principe wel, want onze tandartsen baseren een kunstgebit op uw huidige kaakafdruk. Maar als u niet tevreden bent met de stand, kleur of vorm van uw oorspronkelijke gebit, kunt u dit doorgeven. De tandarts houdt daar dan rekening mee.
Beïnvloedt een kunstgebit mijn spraak?
Het kan in de eerste dagen wat onwennig aanvoelen, omdat uw kaken zich moeten aanpassen aan de vorm van uw kunstgebit. Na een week zal praten en articuleren steeds beter gaan, en na verloop van tijd bent u helemaal gewend.
Kan een kunstgebit kapot?
Ja, een kunstgebit is een kwetsbaar voorwerp. Het is mogelijk dat uw kunstgebit breekt of scheurt, of dat er tanden afbreken. Wees daarom altijd voorzichtig met uw kunstgebit - zeker tijdens het reinigingsproces. Leg bijvoorbeeld een handdoek in de wasbak voordat u begint met schoonmaken, zodat uw kunstgebit niet beschadigt als u hem per ongeluk laat vallen.
Mijn kunstgebit zit los. Wat moet ik nu doen?
Omdat er geen tanden en kiezen meer op uw kaken zitten, kunnen deze langzaam slinken. Maar uw kunstgebit krimpt natuurlijk niet mee. Daardoor kan het los komen te zitten, wat pijnlijk kan zijn. Gelukkig kunnen wij u vaak helpen door een voering aan te brengen, waardoor het kunstgebit weer goed vastzit.
Op welke manier kan ik mijn kunstgebit en mond het beste reinigen?
Bacteriën, tandsteen en verkleuringen kunnen ontstaan als u niet na iedere maaltijd (denk aan koffie, thee, sigaretten en wijn) uw mond goed spoelt en uw kunstgebit schoonmaakt met een harde borstel. Gebruik hierbij geen agressieve schoonmaakmiddelen als tandpasta, bleek of bruistabletten, maar reinig het kunstgebit met warm of heet water en met zeep. Er zijn ook speciale vloeibare reinigingsmiddelen te verkrijgen. 's Nachts doet u uw kunstgebit uit en legt u het in een bakje koud water met eventueel wat schoonmaakazijn. Uw gehemelte en kaken maakt u schoon met een zachte mondmassageborstel, lauw water of tandpasta. Zo kunnen er geen ontstekingen ontstaan.

Mondhygiëne

Vrijwel alle tandheelkundige problemen zijn te voorkomen door een goede mondhygiëne. Daarom raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste. Bij Kliniek Duin & Dael kunt u hiervoor zonder verwijzing van de tandarts terecht.

Tandproblemen voorkomen

Eén van de belangrijkste taken van onze tandartsen, mondhygiënistes en preventieassistentes is het voorkomen van problemen aan uw gebit. Wij raden u aan om tweemaal per jaar een gecombineerde afspraak in te plannen met de tandarts en de mondhygiëniste. De tandarts bekijkt of er tandproblemen zijn, de mondhygiëniste reinigt uw gebit en uw tandvlees. Ook geven zij over hoe u het beste uw gebit kunt verzorgen.

Onze mondhygiënistes voeren de volgende behandelingen uit:

 • Het reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
 • Het verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
 • Het aanbrengen van sealants
 • Het polijsten van vullingen
 • Het gladmaken van worteloppervlakken
 • Het aanbrengen van fluoride
 • Het geven van advies en voorlichting over gaatjes en tandvleesproblemen

Behandelingstraject

Voordat het behandelingstraject begint, wordt er een DPSI-meting uitgevoerd. Uw tandvlees krijgt hierbij een score tussen de 0 en de 4. Op basis van deze score bepaalt de mondhygiëniste uw behandelplan.

DPSIOmschrijving
0Uw tandvlees is gezond, roze van kleur, ligt strak om de tandhals en bloedt niet
1Uw tandvlees bloedt en is ontstoken. U heeft last van gingivitis*
2U heeft naast gingivitis ook last van tandsteen
3Er is sprake van beginnende parodontitis*
3+U heeft last van gevorderde parodontitis: er is botafbraak en de tandwortels liggen gedeeltelijk bloot
4De parodontitis breidt zich uit richting het wortelpunt. Door het botverlies kunt u uw tanden en kiezen verliezen

*Gingivitis betekent dat er door tandplak een ontsteking ontstaat aan de rand van het tandvlees. Indien de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot, spreken we van parodontitis.

Maak bij de volgende klachten een afspraak met onze mondhygiënistes:

 • U heeft last van loszittende tanden of kiezen
 • U heeft snel last van tandsteen
 • Uw tandvlees bloedt bij het poetsen
 • U heeft een slechte adem
 • U heeft last van terugtrekkend tandvlees
 • Uw tandvlees is gezwollen en rood
 • U heeft regelmatig gaatjes

Mondhygiëniste vs. preventieassistent: dit is het verschil

Wij hebben in onze praktijk zowel mondhygiënistes als preventieassistentes. Een preventieassistente geeft voorlichting over het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarnaast behandelt een preventieassistente cliënten met eenvoudige aandoeningen.

Een mondhygiëniste gaat een stapje verder. Onze mondhygiënistes zijn hbo-opgeleid en worden voortdurend aan kwaliteitseisen getoetst. Ook een mondhygiëniste richt zich met name op preventie, maar behandelt daarnaast tandvleesaandoeningen als gingivitis en parodontitis.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

De kosten voor een behandeling bij de mondhygiëniste vallen niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering voor de tandarts? Dan worden de kosten van een behandeling in de meeste gevallen wel vergoed. Raadpleeg bij twijfel uw polis, of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

De behandeling voor kinderen jonger dan 18 jaar valt vaak wel onder de basisverzekering en wordt vaak dus wel vergoed. Voor kinderen jongeren dan 18 jaar is het dus niet nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Heb ik voor een afspraak een verwijzing van een tandarts nodig?
Nee, u heeft geen verwijzing van een tandarts nodig. U kunt zelf een afspraak maken.
Hoe vaak moet ik naar de mondhygiëniste?
Wij raden u aan tweemaal per jaar een gecombineerde afspraak in te plannen met de tandarts en mondhygiëniste.
Wat is beter: een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel?
Wij raden u een elektrische tandenborstel aan. Onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met een handtandenborstel en dus meer plak verwijdert dan met een handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging voor u, zodat u zich alleen nog maar hoeft te concentreren op het plaatsen van de borstel. Met een handtandenborstel wordt tijdens het poetsen meer druk uitgeoefend, wat beschadiging van het tandvlees kan veroorzaken.
Hoe ziet gezond tandvlees eruit?
Uw tandvlees is gezond als het roze is en strak rondom de tanden en kiezen ligt.
Hoe kan het dat tandvlees ontstoken raakt?
Tandvlees raakt ontstoken door bacteriën in de tandplak. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd.
Is het verwijderen van tandsteen pijnlijk?
Het verwijderen van tandsteen kán gevoelig zijn. Dit gevoel is in de meeste gevallen over na de behandeling. Geef het altijd aan als u pijn ervaart. Er kan eventueel met lokale verdoving gereinigd worden.
Doet het polijsten van tanden pijn?
Nee, het polijsten van tanden doet geen pijn. Het kan soms wel een kriebelend gevoel geven.
Wat bedoelen jullie met sealen?
Kiezen kunnen soms diepe groeven en putjes in het kauwvlak hebben, die moeilijk met een tandenborstel te reinigen zijn. Daar kunnen makkelijk gaatjes ontstaan. De mondhygiëniste kan daarom besluiten om deze groeven en putjes af te sluiten. Dit afsluiten gebeurt door het aanbrengen van een laagje kunststof lak. Zo'n laagje beschermt uw kiezen tegen bacteriën die tot gaatjes kunnen leiden.
Welk eten en drinken is slecht voor mijn gebit?
Alle voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zijn slecht voor uw gebit. Nuttig daarom zo min mogelijk frisdrank, snoep, koekjes en gebak.
Is de opleiding voor mondhygiëniste een erkende opleiding?
Heb ik bij jullie altijd te maken met dezelfde mondhygiëniste?
Onze mondhygiënistes rouleren, zodat er elke keer iemand met 'verse' ogen naar uw gebit kijkt. Heeft u dit liever niet? Dan kunt u bij het maken van de afspraak om uw favoriete mondhygiëniste vragen. Bij een zogenaamd parotraject blijft u bij dezelfde mondhygiëniste.

Tanden bleken

We willen allemaal een stralend, wit gebit. Door ons leefpatroon, roken en wat we eten of drinken kan het gebit langzamerhand verkleuren. Steeds meer mensen besluiten dan ook om hun tanden te laten bleken. Wij hebben alle expertise in huis om uw tanden op een snelle, effectieve en veilige manier thuis te bleken.

Thuis bleken

Voor een optimaal resultaat raden wij u aan om thuis uw tanden te bleken. Hiervoor zijn 2 afspraken nodig: bij de eerste afspraak worden er afdrukken genomen van uw gebit, zodat een tandtechnicus speciale bleeklepels voor de boven- en onderkaak kan maken. Na een week volgt de tweede afspraak, waarbij u de bleeklepels ophaalt. In deze lepels kunt u met een spuitje de bleekgel aanbrengen. Daarna draagt u ze 4 a 5 uur, 4 dagen achtereen volgend. Uiteraard zorgen wij voor een uitgebreide instructie.

Kosten bleken

U ontvangt op aanvraag van uw tandarts een passende begroting.

Voor wie is bleken geschikt?
Deze bleekmethode is geschikt voor iedereen, behalve voor minderjarigen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en indien u radiotherapie ondergaat.
Hoe houd ik na de behandeling mijn tanden zo wit mogelijk?
Ook na de behandeling moet u zoveel mogelijk op uw consumptiegedrag letten. Teveel roken en teveel koffie kunnen van invloed zijn op de kleur van uw tanden.
Hoe vaak kan de behandeling herhaald worden?
Meerdere keren, want het is niet schadelijk en uw tanden worden niet aangetast. Afhankelijk van uw consumptiegedrag en het onderhoud van de tanden adviseren wij u de behandeling regelmatig te herhalen.
Worden vullingen en kronen meegebleekt?
Nee, het bleken van tanden werkt alleen op natuurlijke tanden. De kleur van uw vulling, kroon of facing verandert niet mee.
Waar moet ik voor de behandeling rekening mee houden?
Dat u iets eet, aangezien dat na de behandeling een aantal uur niet mag.
Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?
In de eerste 2 tot 3 uur mag u, behalve water zonder prik en melk, niets drinken of eten en niet roken. De rest van de behandeling mag u geen kleurstofhoudende producten zoals rode wijn, cola, koffie of thee consumeren en niet roken.

Onzichtbare beugel Sure Smile

Een behandeling met de onzichtbare beugel Sure Smile is één van de meest innovatieve manieren om een mooi en recht gebit te krijgen. Met behulp van 3D-technologie maakt de tandarts voor orthodontie meerdere onzichtbare bitjes, die we ook wel aligners noemen. U draagt iedere aligner ongeveer twee weken, voordat u het vervangt voor het volgende onzichtbare bitje. Zo worden uw tanden steeds een stukje verder richting de vooraf bepaalde eindpositie geduwd.

De voordelen van Sure Smile

 • Dankzij de unieke 3D-technologie is het eindresultaat van tevoren te bekijken
 • De beugels zijn volledig transparant, dus niemand ziet dat u er een draagt
 • De aligners zijn uitneembaar en eenvoudig schoon te houden
 • U kunt alles blijven eten en blijven sporten: Sure Smile corrigeert uw gebit met een minimale impact
 • De aligners zitten zeer comfortabel en corrigeren geleidelijk, u heeft dus niet het trekkende gevoel zoals bij een reguliere beugel

Een Sure Smile-behandeling bestaat uit 6 fases

1. Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek bespreken wij uw wensen en verwachtingen, bekijken we de situatie in uw mond en kijken we hoe Sure Smile u kan helpen om weer een mooi en recht gebit te krijgen.

2. Behandelplan
Op basis van het intakegesprek volgt er een persoonlijk behandelplan, met daarin beschreven hoe vaak u terug moet komen voor controle, hoe lang u de onzichtbare beugel moet dragen en wat het volledige traject gaat kosten. Ook krijgt u een simulatie, waarin u precies kunt zien hoe uw tanden en kiezen gaan bewegen en uiteindelijk een prachtig gebit worden.

3. Onzichtbare beugel maken
Indien u akkoord gaat met het behandelplan, maakt de tandarts voor orthodontie met een afdruklepel of met een moderne mondscanner een afdruk van uw gebit. Op basis van de afdruk krijgt u meerdere aligners, die ongeveer om de twee weken wisselen.

4. Plaatsing van de beugel
Zodra alle aligners geproduceerd zijn, komt u op afspraak. We kijken of de beugel goed zit, laten zien hoe u ‘m in- en uitklikt en hoe u ‘m schoonmaakt.

5. Periodieke controle
Vervolgens komt u elke maand langs voor een periodieke controle, waarin we de voortgang bekijken en eventuele drukpunten kunnen corrigeren.

6. Na de behandeling
Na de behandeling heeft u een prachtig, recht gebit. Omdat we graag willen dat dit zo blijft, plaatsen we een retainer achter uw tanden. Zo blijven alle tanden op hun plaats. Alle kosten voor deze retainer zitten bij de prijs inbegrepen.

Tarieven 2021

De kosten van een behandeling met Sure Smile liggen tussen de € 1.800,- en € 2.400,-, maar de uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het daarop gebaseerde behandelplan. Zorgverzekeraars zien Sure Smile vrijwel altijd als een cosmetische keuze en bieden dan ook geen vergoeding aan. Een aanvullende verzekering voor orthodontie kan er wel voor zorgen dat u de consultkosten vergoed krijgt. Ook zijn er bepaalde verzekeraars die bij medische noodzaak een Sure Smile-behandeling vergoeden. Raadpleeg bij twijfel uw polis, of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Mag ik alles eten tijdens de behandeling?
Ja. Omdat u de beugel uit kunt nemen, zijn er in tegenstelling tot de traditionele beugel geen beperkingen.
Moet ik de aligners altijd dragen?
Wij adviseren om een Sure Smile-beugel minimaal 22 uur per dag te dragen. Hoe vaker u de beugel draagt, hoe sneller het eindresultaat bereikt wordt.
Is de behandeling pijnlijk?
U kunt na het wisselen van een aligner een drukkend gevoel ervaren. Dit gaat vanzelf over en is normaal. Het is juist een teken dat de beugel zijn werk goed doet!
Hoelang duurt de behandeling?
Dat is afhankelijk van de beginsituatie en het gewenste eindresultaat, maar vergelijkbaar met die van een traditionele beugel. Onze tandarts voor orthodontie kan u er meer over vertellen.